Huse omkring en havn

Huse omkring en havn - gedsernet

udgivet i anledning af Gedser By 100 års jubilæum:

Udgivet af Sparekassen SDS Falster-Østlolland i december 1985 i samarbejde med Kulturmindeforeningen og Falster Minder, Nykøbing F.

Skrevet af Palle Brandt.
Layout, stats og tryk: Centraltrykkeriet, Nykøbing F.
Fotos: Carl Østen, DSB, Anders Knudsen, Erik Krøyer, Pia Winther, Palle Brandt m.fl.
Trykt i 3000 eksemplarer
Sideantal: 58 sider
Format: 24 x 16,5 cm

Billedtekst: Forsidebilledet er et maleri af S/S 'Edda', en af de hjuldampere som besejlede ruten mellem Gedser og Warnemünde fra 1886 til færgefarten oprettedes i 1903.

'Edda' blev bygget til denne overfart, men ikke optaget i DFDS's flåde. Ved leveringen fra B&W viste nybygningen sig at have så mange alvorlige mangler, at selskabet ikke ønskede at overtage skibet. Det blev chartret og indsat med DFDS-besætning, men sejlede med B&W's gule skorstensmærke på Gedser - Warnemünde overfarten. 'Edda' blev indsat i 1894 og efter renovering købt af DFDS i 1903.

Under navnet 'Kureren' indsattes det på Kalundborg - Århus overfarten indtil 1914. Skibet indgik derefter i visse planer om en hurtigrute mellem Fehmarn og Rødbyhavn, men planerne blev standset af 1. verdenskrig.
'Kureren' solgtes til et andet dansk rederi, der omdøbte det til 'Dronning Margrethe'. Under dette navn krigsforliste den gamle hjuldamper i 1918.

Maleriet findes på Post- og Telegrafmuset i København


© GedserNet