gedser kirke

Gedser Kirke

De tre sogne, Skelby, Gedesby og Gedser, betjenes af samme præst, der bor i præstegården i Gedser.

Gedser kirke - Danmmarks sydligste kirke - er bygget for privat indsamlede midler. Kirken blev taget i brug palmesøndag 8. marts 1915, men er aldrig blevet gjort helt færdig. Det er den første kirke på Gedser Odde, da der kun boede meget få mennesker på Falsters sydspids indtil jernbanen og havnen blev bygget.

I følge sagnet kunne man nemlig ikke bygge en kirke i Gedser, den ville omgående blive skyllet i havet af en stormflod, så snart den var bygget færdig.
Derfor mangler der en sten et eller andet sted i kirken, som den gamle murermester Andersen fra Strandvej aldrig satte i eller fortalte nogen om - så ingen ved hvor i kirken det er. Murermesteren tog hemmeligheden med sig i graven.

Kirken er tegnet af den kendte arkitekt P. V. Klint-Jensen, der også har tegnet Grundvigskirken i København - derfor minder de to kirker meget om hinanden. Arkitekten selv har også tegnet prædikestol, døbefonten af granit og den syvarmede lysstage.

Skibets loft er et buet træloft der i en søfartsby symboliserer et omvendt skibsskrog, symbol for befolkning, sømænd og fiskere på redning og frelse. Korbuens kalkmaleri er udført af E. Riseby.

Website: Skelby-Gedesby Pastorat http://www.skelby-gedesby-gedser.dk/


 

© GedserNet