sten2013 w480

Sydspidsen

Gedser er Danmarks sydligste by, men man skal faktisk bevæge sig et par kilometer mod sydøst for at komme til Danmarks sydligste punkt:

Gedser Odde på 54° 33' 31'' nordlig bredde.
Danmarks og dermed Skandinaviens og Nordens sydligste punkt er markeret med Sydstenen.
Gedser Odde ligger nemlig på højde med Schleswig i Nordtyskland.
Stenen blev opsat d. 25.5.1990. Det er en gnejs, der vejer ca. 4 tons.
Sydstenen er transporteret til Sydfalster under istiden og er ca. 1 000 000 000 år gammel  (1 milliard).

Den er sandsynligvis "lavet" i svenske Østersø område, hvorefter den er slæbt med af isen, der har ladet den ligge ved Skelby strand.
Nu har den fået en hædersplads hernede, som den sydligste markering af Norden.

Ved Gedser Odde finder vi en militær bygning, som var i brug frem til den kolde krigs afslutning umiddelbart efter Berlinmurens fald. Marinestationen blev brugt til at observere enhver bevægelse på vandet - fredelig som fjendtlig.

Den opgave klares på anden vis i dag, så en stor del af bygningen er solgt til Sydfalster kommune, der har åbnet marinestationen, så sydspidsens turister kan få mere ud af besøget end blot at nyde naturen og Sydstenen.

Gedser Oddes natur er noget helt specielt.
Mod syd kan der være stille og roligt, mens stormen pisker 'lige om hjørnet', hvor havet også er i fuld gang med at æde løs af lerklinten.
Det er sjældent, at det ikke blæser på sydspidsen.
Derfor får man masser af frisk luft på en tur rundt om den, hvor der også er mulighed for at finde rav - bedst efter pålandsstorm - søpindsvin, vættelys eller raslesten.

Den 'barske' sydspids står i skærende kontrast til den venlige og brede sandstrand kun få hundrede meter mod nord. Når landskabet skifter så brat, skyldes det, at havet forsøger at udligne kyststrækningen, så den bliver ret.

Derfor aflejres sand nord for odden, mens havet æder løs af lerklinterne på selve spidsen.
På den østlige side af odden ses stadig rester af tyske bunkers fra anden verdenskrig.

 

goddeklintoest w480gedseroddevest w480

 


 © GedserNet